Eetbare bloemen kweken
Eetbare bloemen zijn bloemen die gebruikt kunnen worden om een gerecht extra smaak en kleur te geven. Sommige bloemen die eetbaar zijn hebben een uitgesproken smaak, terwijl andere bloemen een meer neutrale smaak hebben. Dit eetbare bloemenmengsel is ook biologisch.
Eetbare bloemen zaaien
Dit mengsel met eetbare bloemen bestaat uit: goudsbloemen, komkommerkruid, korenbloem, ganzenbloem en Oost-Indische kers. Het eetbare bloemenmengsel zaai je vanaf maart t/m juli direct in de vollegrond. Verspreid de zaadjes goed over de grond en bedek met een dun laagje aarde. Geef de zaadjes regelmatig water.
Taal |
Zaai-instructies |
Nederlands |
Zaaien vanaf maart t/m juli direct in de vollegrond. Zaad goed verspreiden en met een dun laagje aarde bedekken. Regelmatig besproeien. Leuk als garnering bij gerechten. Eénjarige bloemen. Voldoende zaad voor 0,75 m2. |
English |
Sow from March to July directly in the garden. Spread seeds well and cover with a thin layer of soil. Water regularly. Nice as a garnish for dishes. Annual flowers. Sufficient seed for 0.75 m2. |
Deutsch |
Aussaat von März bis Juli direkt in den Garten. Verteilen Sie die Samen gut und bedecken Sie sie mit einer dünnen Schicht Erde. Regelmäßig gießen. Eignet sich gut als Beilage zu Gerichten. Einjährige Blumen. Ausreichend Saatgut für 0,75 m2. |
Français |
Semer de mars à juillet directement dans le jardin. Répartissez bien les graines et recouvrez-les d’une fine couche de terre. Arrosez régulièrement. Agréable comme garniture pour les plats. Fleurs annuelles. Suffisamment de semences pour 0,75 m2. |
Bloei
De bloeitijd van de bloemen in het mengsel is verschillend. Zo bloeit de Oost-Indische kers bijvoorbeeld van juli t/m oktober en het komkommerkruid van juni t/m oktober. Het mengsel bloeit van mei t/m november, waarbij sommige bloemen eerder bloeien en andere bloemen langer doorbloeien.
Eetbare bloemen oogsten
De bloemen kan je het beste vroeg in de ochtend plukken. Ze bevatten dan meer water en blijven langer mooi. Als je ze wil bewaren leg ze dan in de koelkast in een bakje met vochtig papier. Licht verwelkte bloemen kun je weer oppeppen door ze vlak voor serveren enkele minuten in ijswater te leggen. De bloemblaadjes van de eetbare bloemen zijn ook ideaal om te suikeren.
Tips en weetjes
- Je kan de eetbare bloemen ook invriezen in ijsblokjes, dat ziet er leuk uit!
- De eetbare bloemen zijn niet alleen eetbaar, maar trekken ook nog eens veel nuttige insecten zoals bijen, hommels en vlinders aan.
- De keuze in eetbare bloemen is groot, waardoor er een tuin aangelegd kan worden die varieert in hoogte en kleur.